Na kongresu CONPASTA Marušama brončana medalja za najbolji paprikaš

OBJAVLJENO 5.11.2025.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Ovog je tjedna u kongresnoj dvorani hotela Turist održano 16. izdanje internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije CONPASTA.

Tema ovogodišnjeg kongresa je 'Tjestenina srce gastronomije', a posjetitelji Kongresa degustirali su različite vrste tjestenina, šurlice, rezance, požirake, fuže, taškrle, pljukanci kao i kolače izrađene po domaćoj recepturi.

Kongres kojemu je pokrovitelj Varaždinska županija sastojao se od niza stručnih predavanja koje su držali predavači s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Izobraževalnog centra Piramida Maribor te drugi gastronomski stručnjaci.

Kako je istaknuo direktor novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson i organizator Conpaste Stjepan Odobašić, osnovna svrha Conpaste je promicanje kvalitete hrvatske tjestenine, s krajnjim ciljem da se u Hrvatskoj konačno počne cijeniti hrvatska tjestenina. -Ja bih spomenuo samo jedan podatak, da mi, nažalost, još uvijek kao Hrvatska uvozimo više od 50 posto tjestenine, što zaista nije dobar podatak. To se mijenja iz godine u godinu, ali vrlo sporo. Mi zapravo nemamo u ovom trenutku niti jednu tjesteninu zaštićenu u Europskoj uniji, što nije dobro. Najveću kvalitetu nam daju tjestenine koje pripremaju none, odnosno naše bake, koje su povezane s ugostiteljskim termičkim sektorom, a turisti to prepoznaju i svi eminentni restorani imaju njihove tjestenine – rekao je Odobašić.

Pohvale organizatoru uputili su i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen te Dražen Đurišević, iz Odjela unapređenja prodaje Podravka d.d.Koprivnica.

U sklopu stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine – Pasta Festa, sudjelovali su kuhari iz Slovenije, Australije, Japana, Austrije i Hrvatske, koji su na radionicama predstavljali svoja nacionalna jela.

Posebno iznenađenje ovogodišnje Conpaste bila su gyoza jela. Pripremala ih je japanska kuharica Maki Nagayoshi te poznati hrvatski kuhar Matko Bukovec iz Zagreba.

Među brojnim stručnjacima koji su sudjelovali na Conpasti, je i Ana Ilić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a tema njezinog predavanja bila je prehrambeni obrasci u Hrvatskoj. -Po nekakvim frekvencijama konzumacije, uvijek se vide klasične, regionalne raznolikosti, u Istri i Dalmaciji jede se tjestenina sa šalšom ili tjestenina s plodovima mora, dok u kontinentalnim dijelovima prevladavaju tjestenine s mesnim umacima. Što se tiče same količine, prema prehrambenim smjernicama na europskoj razini, nalazimo se u dobroj količini, tako da ne prelazimo te nekakve konzumacije same tjestenine u jednom serviranju – rekla je Ilić.

Važno je napomenuti kako se u Gospodarskoj školi Varaždin, u modernom praktikumu održavalo natjecanje u pripremi tjestenina, a natjecali su se učenici srednjih kuharskih škola iz Hrvatske.

Na Conpasti predstavile su se svojim jelima i Udruga žena općine Vidovec, Udruga žena „Preslica“, Sračinec, Udruga Lepoglavski pušlek, Udruga žena „Maruša“ Maruševec, OPG Posavec - Kovač, Bisag, Udruga žena Vinica – Koprivnica, "Društvo za očuvanje starih običaja "KUD-a Klenovnik te Višja živilska šola IC Piramida Maribor.

U sklopu otvorenja Kongresa nastupile su, te pjesmama upotpunile program članice Pjevačkog zbora Medicinskih sestara Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica.

Posebni stručni žiri ocjenjivao je natjecatelje u dvjema kategorijama – učenike srednjih kuharskih škola Hrvatske koji su pripremali bolonjez te udruga žena koje su pripremale paprikaš – glavnu temu ovogodišnjeg kongresa, a osim glavnih priznanja, dodijeljene su i posebne nagrade za fair play i originalno jelo.

–Moram primijetiti da nam se stalno diže kvaliteta, jela koja smo dobili na ocjenjivanje su sve kvalitetnija i sve bolja, a zato smo i danas ovdje – rekao je predsjednik stručnog žirija Dražen Đurišević. Najbolje nagrađene učenice su Maja Paola Košćak koja je osvojila treće mjesto, Karla Lesinger koja je osvojila drugo mjesto, a prvo Lana Jelec.

Za najbolji paprikaš nagrađene su udruge žena, i to iz Maruševca za treće mjesto, iz Lepoglave za drugo te Sračinca za prvo mjesto.

Za najoriginalnije jelo nagradu je dobio kuhar Matko Bukovec koji radi u restoranu u Malom Lošinju.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.